Opleiding bij een NOB-vereniging

Je (volgende) duikbrevet halen bij een NOB-vereniging; iets voor jou?

Duikvereniging Nijkerk is een NOB-georiënteerde vereniging, dat houdt in dat we de lessen inrichten op basis van de richtlijnen van de Nederlandse Onderwatersportbond.

De NOB is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aangesloten bij sportkoepel NOC*NSF, de wereldduikfederatie CMAS en de Europese duikfederatie EUF. Met je brevet zit het dus wel goed, óók in het buitenland.

Een veelgestelde vraag is de volgende: ‘Wat is het verschil tussen Padi en NOB, en welke opleiding past bij mij?’

We zullen proberen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

De keuze voor NOB/CMAS of Padi wordt niet bepaald door de kwaliteit van de duikcursus. Deze is in beide gevallen goed. Sterker nog in Europa zijn de duikopleidingen qua status gelijk getrokken, zodat brevetten onderling uitwisselbaar zijn.

Wat is dan wel het verschil tussen een duikcursus PADI en een duikcursus NOB/CMAS?

Het grote verschil zit hem in de organisatie. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een commerciële organisatie van instructeurs. Met andere woorden de instructeurs zijn hierbij aangesloten, niet de duikers.

Bij de CMAS en de Nederlandse vertegenwoordiger daarvan de NOB zijn de duikers lid van de bond.

Een aantal van deze duikers hebben zich bekwaamd tot instructeur en geven binnen verenigingen op vrijwillige basis les.

Het behalen van je brevet via PADI is in een redelijk kort tijdsbestek te realiseren, omdat het een commerciële opleiding betreft. Je kunt doorgaans snel terecht en de opleiding bestaat uit een vastgesteld aantal binnen- en buitenduiken waarna je je brevet ontvangt.

De kosten hiervoor zijn best een stuk hoger dan de contributie die je voor een vereniging betaalt. Het behalen van je brevet bij Duikvereniging Nijkerk kan wat meer tijd kosten. De instructeurs zijn vrijwilligers die er graag de tijd voor nemen je alles te leren dat nodig is om je een veilig en rustig gevoel te geven als je onder water bent. Dat hoeft dus niet binnen een afgepast aantal lessen te gebeuren, het gaat in jouw tempo.

Als laatste nog een verschil voor wat betreft de inhoud van de opleiding.

NOB is gericht op duiken in Nederland.

Dat wil zeggen dat alle onderdelen die voor duiken in Nederland van belang zijn onderdeel vormen van de opleiding. Zo hoef je voor een nachtduik of een getijdewaterduik geen specialisatie te volgen: dit is in de basisstof van de 2* opleiding begrepen. Voor de omstandigheden die je in Nederland wellicht minder vaak zult aantreffen zijn overigens wel specialisaties beschikbaar. Denk dan aan drift-, wrak- of grotduiken.

Wij, als Duikvereniging Nijkerk, hebben ons aangesloten bij de NOB. Onze leden zijn dus ook allemaal lid van de NOB. Dat biedt ons een aantal voordelen op het gebied van informatie-uitwisseling, belangenbehartiging en verzekering.

Voor de vraag welke opleiding bij jou past geldt een fundamentele vraag:

Wat zoek je? Zoek je een vereniging of zoek je alleen een duikcursus?

In het eerste geval ben je bij ons aan het juiste adres en heten we je graag welkom als lid, waar je alle voordelen van het duiken in verenigingsverband kunt ervaren en in jouw tempo het duiken onder de knie krijgt.

In het tweede geval is waarschijnlijk een duikschool onder PADI (of aanverwante) vlag meer voor jou geschikt. De reden dat de meeste van onze leden lid zijn en blijven van onze vereniging ligt in het plezier dat wij beleven om samen dingen te gaan doen. Daarbij valt te denken aan onze duikweekenden in Zeeland of duikvakanties naar Egypte, maar ook in het ontvangen en geven van instructie. Het delen van ervaringen en plezier is de drijfveer van onze vereniging.

Instagram

Facebook